PSZ– de Blokkendoos

Algemene informatie


Peuterarrangementen is de oudste tak van kinderopvang binnen KMB en is sinds de jaren zeventig een begrip binnen de gemeente Loon op Zand.
Door jarenlange ervaring, professionalisering en inspelen op de ontwikkelingen binnen de kinderopvang, kunnen wij garant staan voor een goede en specifiek gerichte opvang voor onze doelgroep n.l. de peuter vanaf twee tot vier jaar!


Doelstelling


Samen spelen, samen leren!
Peuterarrangementen biedt peuters de gelegenheid om:
• Buiten de eigen omgeving en het gezin in contact te komen met leeftijdgenootjes en andere volwassenen dan hun ouders/verzorgers.
• Zich te ontwikkelen op eigen wijze en in eigen tempo in een daarvoor aangepaste ruimte en materialen.

 

Dagindeling

 

Bij peuterspeelgroep Piggelmee hebben we een vaste dag-structuur. Dit geeft de peuters houvast en duidelijkheid.

Om de ochtend voor de kinderen te visualiseren worden dagritme kaarten gebruikt.


08.30 uur – 08.45 uur Inloop


De peuters komen binnen, worden door de leidster begroet en kiezen daarna samen met mama/papa/oma/opa/oppas uit waarmee ze willen spelen.

Er is gelegenheid om bijzonderheden door te geven, iets te vragen of zomaar even een praatje te maken.


08.45 uur – 9.30 uur Vrij spel en thema-activiteiten


De kinderen kunnen vrij spelen met de aangeboden ontwikkelings- en creatieve materialen en er worden activiteiten aangeboden vanuit thema’s,

zoals de jaargetijden, feestdagen en Uk & Puk.


De peuterspeelzaal is ingedeeld in hoeken waar verschillende activiteiten mogelijk zijn.


Er is een huishoek met winkeltje en poppenhoek voor allerlei fantasiespel.

Deze huishoek wordt ook weleens aangepast aan het thema en kan zo veranderen in b.v. een ziekenhuis, restaurant of kledingwinkel.

Er is een bouwhoek met o.a. holle blokken, een houten boerderij met dieren, garage met auto’s en treinrails

Ook is er een leeshoekje met voorleesbank en boekenkastje om lekker in boekjes te snuffelen en gezellig voor te lezen.

Creatieve/knutsel hoek met hoge tafels.


Hier worden allerlei materialen aan geboden om te knutselen, kliederen en te experimenteren zoals o.a. verven ,kleien, stempelen ,knippen, plakken, scheuren, tekenen. De peuter kiest zelf of hij/zij mee wil doen. Natuurlijk proberen we de peuters wel te stimuleren en uit te dagen om met allerlei materialen bezig te zijn.

De tafel op kindhoogte is de plaats waar allerlei ontwikkelingsmaterialen uit de kast worden aangeboden zoals b.v. allerlei puzzels, insteeknoppen, vormenstoven, grote kralen, hamertje tik. Ook wordt er constructie materiaal als nopper, duplo en kapla op de deze tafel aangeboden.
Het klimhuis leent zich prima om lekker te klauteren, klimmen, glijden , onderin het huis te spelen en te verstoppen.

 

09.30 uur – 10.15 uur Buiten spelen


We zingen het opruimlied en gaan samen opruimen.
Daarna gaan we bij goed weer lekker buiten spelen. Met materialen als zand, water, stokjes, blaadjes kunnen de kinderen naar hartenlust spelen. Ook steppen, fietsen, klimmen, rennen en verbaal lawaai maken is voor peuters met veel energie heerlijk. Bij slecht weer doen we binnen allerlei bewegingsactiviteiten met matten, banken en de kruiptunnel.


10.15 uur – 11.15 uur Toiletronde/verschonen en kring.


Als we weer binnen zijn kunnen de peuters nog even een boekje lezen in de leeshoek. Kinderen gaan naar de toiletjes en luiers worden indien nodig verschoond. Daarna wordt bij het bord met de dagritmekaarten gekeken wat er nog gaat gebeuren deze ochtend en vervolgens gaan we samen opruimen en is het tijd voor de kring.
De tijdsduur van de kring is afhankelijk van:
• Het enthousiasme van de kinderen
• Het soort spel (het ene spel is vermoeiender dan het andere )
• De samenstelling van de groep (3-jarige peuters kunnen zich al wat langer concentreren)
In de kring beginnen we met samen fruit eten en drinken( appelsap/water).
Daarna starten we met een kringactiviteiten, zoals
• Bewegingsspelletjes
• Lichaam oriëntatie
• Liedjes en zangspelletjes
• Thema-activiteiten
We eindigen de kring altijd met (interactief) voorlezen van een prentenboek.
11.15 uur – 11.30 uur Afsluiting met muziek en inloop
De knutselwerkjes worden uitgedeeld. We sluiten altijd af met muziek en muziekinstrumentjes. Dan wordt afscheid genomen en de ouders komen binnen om de peuters op te halen.

 

Huisregels

 

• Openingstijden: peuterspeelgroep Piggelmee is geopend vanaf 08.30. De kinderen kunnen tussen 08.30 en 08.45 uur worden gebracht. Tussen 11.15 en 11.30 uur kunt u uw peuter weer komen ophalen
• Vakantie: gedurende de vakanties van de basisschool is de peuterspeelgroep gesloten.
• Ziekte :uw kind moet “in zijn/haar gewone doen zijn” als het naar Piggelmee komt. Als er in uw gezin een besmettelijke ziekte heerst, verzoeken wij u vriendelijk maar dringend om uw kind thuis te houden. Afwezigheid door ziekte of andere omstandigheden a.u.b. aan de pedagogisch medewerkers doorgeven via de Konnect app of telefonisch.
• Eventuele bijzonderheden betreffende uw kind gelieve u voor aanvang van de speeltijd aan de juffen door te geven.
• Kleding: wij verzoeken u om uw kind kleding aan te doen, waarin hij/zij naar hartenlust kan ravotten. Denk eraan dat er volop gewerkt wordt met verf, klei, water en zand. Een extra setje kleding in de rugzak is altijd wel wenselijk.
• Belangrijke berichten en nieuwsbrieven worden gedeeld via de ouderapp van Konnect die beschikbaar wordt gesteld.

 

Thema’s

 puk 1

Binnen peuterspeelgroep Piggelmee wordt gewerkt met het taalprogramma Uk & Puk.
Dit is een methode die op een speelse manier peuters verschillende vaardigheden aanleert. De taalontwikkeling staat bij deze methode centraal, maar daarnaast is er ook aandacht voor o.a. sociale en rekenkundige vaardigheden.
Het leren van deze vaardigheden gebeurt door middel van activiteiten in verschillende spelvormen en samen met de handpop Puk. Naast en in combinatie met de thema’s van de methode Uk & Puk wordt ook aandacht besteedt aan thema’s als o.a.de seizoenen, sint, kerst , carnaval, verkeer. Ook worden samen feesten gevierd; denk aan verjaardagen, afscheidsfeestjes en geboorte van een broertje of zusje.
Uitstapjes

Gedurende het jaar worden er in samenwerking met de oudercommissie enkele uitstapjes georganiseerd. Zo gaan we met de peuters bijvoorbeeld wel eens naar de kinderboerderij, de brandweer of in het voorjaar naar de lammetjes kijken.

 

 

De pedagogisch medewerkers van Piggelmee

 

KMB werkt alleen met geschoolde medewerksters met minimaal een afgeronde pedagogische MBO opleiding. Op de groep is minimaal één medewerkster in het bezit van een EHBO diploma. Daarnaast is er altijd iemand in het gebouw aanwezig met een BHV diploma. Indien nodig worden medewerksters bijgeschoold of verdiepen zich d.m.v. een cursus gericht op de kinderopvang.
De pedagogisch medewerkers van Piggelmee (Ans, Simone en Anke) staan vanzelfsprekend open voor al uw vragen en suggesties.
Het spreekt voor zich dat zij nooit de ouders in hun volledige rol kunnen vervangen. Om uw kindje zo goed en prettig mogelijk te kunnen opvangen is een open contact en overdracht van ervaringen en ontwikkelingen tussen de juffen en u van wezenlijk belang. Voor de onderlinge contacten wordt ruim gelegenheid geboden tijdens de haal en breng contacten en er kan ook altijd een afspraak voor een gesprekje gemaakt worden.

 

De Oudercommissie


KMB de Blokkendoos heeft een betrokken oudercommissie. De oudercommissie heeft een belangrijke rol als tussenpersoon peuterspeelzaal en ouders. De commissie verleend o.a. hand- en spandiensten op de peuterspeelzaal en biedt ondersteuning aan bij activiteiten en uitstapjes. Ook het bedenken van leuke acties rondom kerst en sinterklaas komt jaarlijks terug. Andere taken zijn o.a. beheer financiën o.c., organiseren (indien van toepassing) met de leidsters van de peuterspeelzaal open dagen en thema avonden voor de ouders.

 

Inschrijven

 

Doelgroep zijn peuters in de leeftijd van twee tot vier jaar. Vanaf 18 maanden kunt u uw peuter via een inschrijfformulier opgeven.
Via een afspraak kunt u het formulier afhalen op de PSZ en dit biedt dan tegelijkertijd de gelegenheid voor een allereerste kennismaking/rondleiding.
Het inschrijfformulier kan ook gedownload worden vanaf deze site.
Nadat het inschrijfformulier in ons bezit is  wordt er contact met u opgenomen om het contract op te maken.
Als de peuter geplaatst kan worden, krijgt u hierover bericht vanuit de peuterspeelzaal. Er wordt een afspraak gemaakt en u wordt samen met uw peuter uitgenodigd voor een intake/kennismakingsgesprekje.

 

Meer informatie ?


Heeft u vragen of wilt U wat meer informatie?
bel 0416-278472 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

HOOFDKANTOOR

 Amerikastraat 11

5171 PL Kaatsheuvel


Postadres

Postbus 250, 5170 AG Kaatsheuvel

Telefoon+31 416 27 84 72

E-mail:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Deze website gebruikt cookies en wij zijn wettelijk verplicht uw toestemming te vragen voor het gebruik van deze cookies. Lees onze Privacy Verklaring